Hoppa till huvudinnehållet

Örnarnas nye lagledare tog SM-silver – i isracing: ”Nästan lite overkligt”

Publicerad:
Reporter Erik Wallskog
Erik Wallskog
erik.wallskog@mariestadstidningen.se
Örnarnas nye lagledare, Robert Henderson, ställde upp i isracing-SM som en kul grej. Det slutade med en silvermedalj under lördagens final på Rörbergs motorstadion utanför Gävle.
Örnarnas nye lagledare, Robert Henderson, ställde upp i isracing-SM som en kul grej. Det slutade med en silvermedalj under lördagens final på Rörbergs motorstadion utanför Gävle. Foto: PRIVAT

I vår iklär sig Robert Henderson rollen som lagledare för Örnarna.

Under lördagen tog den 35-årige Hallstahammar-bon SM-silver i isracing.

– Det är nästan lite overkligt att jag blev tvåa, säger han.

I mitten på januari presenterade Örnarna att de gjort klart med Robert Henderson som ny lagledare till den kommande speedway-säsongen. Henderson har själv kört speedway i många år och anslöt till Mariestadslaget med tidigare erfarenhet av lagledarrollen i form av kortare sejourer i såväl Valsarna (2018) som Griparna (2019), men det är främst i isracing som han har sina största framgångar.

Förutom ett SM-silver från 2013 har Henderson även kunnat titulera sig som nordisk mästare genom åren, men 2017 lade han hjälmen på hyllan. I lördags var han däremot tillbaka på isovalen och tog silver när SM-finalen kördes på Rörbergs motorstadion utanför Gävle.

– Jag gick ändå in med höga förväntningar på mig själv och mitt mål var att ta mig till A-final. Att det sedan blev pallen var väldigt bra, säger Henderson som kom till start utan så mycket träning.

Mitt mål var att ta mig till A-final.
Robert Henderson

– Jag körde några varv på sjön i Hedemora i fredags, men annars hade jag inte tränat något innan.

Högdramatisk final

Träningsvarven i Hedemora gjorde uppenbarligen nytta. Efter att ha kört till sig en finalplats i ett ”sista chansen-heat” blev det sedan rejält dramatiskt när det skulle köras om medaljerna.

– Jag visste att jag inte skulle ha chans på första- eller andraplatsen, så målet var att bli trea. Jag skulle bara hålla ”Jocke” (Joakim Söderström) bakom mig och han satsade friskt för att ta sig om, men han ramlade, säger Henderson.

I och med Söderströms vurpa fick finalen startas om med bara tre förare.

– Jag hade nästan gett upp på förhand och funderade på att gå i tejpen, för jag var helt slut. När starten sedan gick puttrade jag runt och kollade på när de andra tampades om guldet, men så small det i sista svängen. Det var en otäck krasch.

Det var en otäck krasch.
Robert Henderson

Guldet gick till Stefan Svensson, ÖMK Rundbana, och bronsmedaljör blev Jimmy Olsén, Strömsunds MC.

– Jag hade ändå kört till mig ett brons, men silvret fick jag till skänks, säger Henderson.

Hintar om nyförvärv

Med ett SM-silver runt halsen har Robert Henderson nu börjat ladda för den kommande speedway-säsongen med Örnarna.

– Det ska bli superkul. Jag känner många av killarna i laget redan och känslan är riktigt bra. Just nu håller vi på att titta på lite utlandsreserver. Vi behöver peta in några förare till i laget och har några namn vi pratar med, säger han.

Vad kan publiken ha för förväntningar på Örnarna 2024?

– Jag kör alltid för att vinna och hatar att förlora. Vi ska börja med att ta oss till slutspel, men sedan vet man aldrig. Vi kan ha drabbats av tre skador redan innan säsongen ens börjat om det vill sig illa. Som det ser ut just nu känns det däremot riktigt starkt.

Artikeltaggar

Robert HendersonSpeedwayÖrnarna

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.