Hoppa till huvudinnehållet

Populäraste bebisnamnen i MTG – obesegrad etta men ”nya” favoriter bubblar

Publicerad:
Reporter Madeleine Laine
Madeleine Laine
madeleine.laine@mariestadstidningen.se
Trenden med tvåstaviga namn håller i sig både lokalt och på riksnivå, enligt nya siffror från Skatteverket. Det är första året som Skatteverket publicerar listor över de mest populära namnen hos nyfödda. Tidigare år har Statistiska Centralbyrån (SCB) publicerat dessa uppgifter. Genrebild.
Trenden med tvåstaviga namn håller i sig både lokalt och på riksnivå, enligt nya siffror från Skatteverket. Det är första året som Skatteverket publicerar listor över de mest populära namnen hos nyfödda. Tidigare år har Statistiska Centralbyrån (SCB) publicerat dessa uppgifter. Genrebild. Foto: Christine Olsson/TT

Det första preliminära beskedet över vilka som blir de populäraste tilltalsnamnen 2023 är här. Både sett till hela landet, men också på en kommunal nivå.

Mariestad är en kommun som följer, men bara delvis, rikstrenden. I år är det framförallt pojkarnas namn som sticker ut.

När Skatteverket listar de populäraste namnen bland nyfödda 2023 är det en del nya namn som toppar, men också några ”gamla” favoriter.

Sett till hela riket toppar Elsa, precis före Vera, flickornas lista. Bland pojkarna är det Noah som kniper förstaplatsen, sen kommer Hugo.

Men hur ser det ut lokalt?

Mariestads kommun följer delvis trenden, i alla fall när det kommer till flicknamn. Både Vera och Elsa kvalar in på listan, men populärast var Alice och Alma på en delad förstaplats. Alice var även det namnet som dominerade i Mariestad året innan, då 4 stycken flickor fick det som tilltalsnamn 2022.

Pojknamnen i Mariestad följer däremot inte rikets trend. De följer inte heller trenden från föregående år, då Oliver toppade, följt av Alfred och Arvid.

Istället rankas namnen William och Vidar som populärast i Mariestad 2023. Det är dock siffror som kan komma att ändras, på grund av en fördröjning i inrapporteringen till Skatteverket.

Populäraste tilltalsnamnen bland nyfödda 2023

Mariestad

Flickor

1. Alice, Alma: 3 personer

2. Selma, Elsa , Vera, Olivia, Ella, Nora, Freja, Alva, Doris, Leia: 2 personer

Pojkar

1. William, Vidar: 3 personer

Gullspång

Flickor

1. Livia: 2 personer

Töreboda

Flickor

1. Agnes, Lea: 2 personer

Källa: Skatteverket

LISTA: De populäraste namnen bland nyfödda i Mariestad – trenden sviker inte

Artikeltaggar

Mariestads kommunMTGMänskligtNoraNyföddaSCBSkatteverket

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.